Telefon
WhatsApp
Ziraat Mühendisi Uyardı: “Sulamanın Doğru Yapılması Önemli!”

Erzincan’da yaz aylarının sıcak günlerin yaşanmasıyla birlikte,  sebze ve meyve gibi ürünlerinde su isteği artamaya başladı. Hafta da bir su ihtiyacı olan ürünlerin 3 günde bir yapılmasının  zamanını geldiğini dile getiren Erten, kavun ve karpuz da ise şeker oranın dengesi için de sulamanın doğru yapılması gerektiğini belirtti.

 

Konu hakkında açıklama  yapan  Ziraat Yüksek Mühendisi Orhun Erten, sulamanın ürünler için önemli olduğunu dile getirerek konuşmasında şunlara yer verdi; “havaların çok ciddi ısınmasıyla ve gece, gündüz sıcaklık farkının artmasıyla  sulama miktarını arttırmamız gerekiyor. Ürünlerimizde bir hafta yaptığımız sulamalarımızı biraz daha indireceğiz. Özellikle domates, biber, patlıcan sulamalarımızı mümkünse 3 günde bir, salatalığa her akşam, sebze grubunun  diğer grupları olan karpuz, kavun grubunda da  sulamayı arttırmalıyız ama dikkatli vererek de ürünlerdeki şeker oranının lezzetini azaltacaktır.

 

Kavun ve karpuz da sulamayı minimum  alırken diğer ürünlerde arttırarak ürünlerimizin sulamasını bu şekilde yapmalıyız” dedi.

 

"ÇOK SU ÇOK VERİM ANLAMINA GELMİYOR"

Ziraat Yüksek Mühendisi Orhun Erten, "Su boldur istediğimiz kadar kullanalım" gibi bir düşüncenin tamamen yanlış olduğuna vurgu yaptı.

Orhun Erten, "Tarlada suyun geceden bırakılıp sabaha kadar akıtılması ya da su bolluğundan dolayı fazla kullanılması gibi bir yaklaşım tamamen yanlıştır. Çok su, çok verim anlamına gelmez. Sadece gerektiği kadar su verilmelidir. Eğer 'hangi bitki için nasıl bir sulama sistemi tercih edilmeli' konusunda bilgi eksikliği var. Özellikle sıcaklığın yüksek olduğu dönemlerde suyun düzensiz kullanımı faydalı değildir. Su, özellikle gece saatlerinde ve bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda verilmelidir. Aşırı sıcaklık nedeniyle buharlaşma, bitki köklerinde suyun aşırı ısınmasından kaynaklanan yanmalar ve suyun bolca verildiği zamanlarda ortaya çıkan sorunlar, doğru sulama seçimi ve zamanlamasıyla önlenebilir. Bitkiye ihtiyacı olduğu zamanda su vermek, hem arzu edilen verimi hem de kaliteyi sağlar." diye konuştu.

 

1000 ADET KARVİZİT 600 TL

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!