Telefon
WhatsApp
Tüfekçizade Sâlih Baba (Salih Usta) Erzincan’ın Markasıdır

Eğitimci Araştırmacı Yazar ve Otlukbeli eski belediye Başkanı Enver Şahin’in konuşmacı olduğu programda Salih Baba’nın yaşadığı dönem, Terzi Baba, ve ona bağlı olan mutasavvıflar ve  tasavvufi kollar anlatıldı.

Toplantıda dinleyicileri tasavvufta Erzincan’da en etkili kollardan birisi olan  Nakşibendi kolunun sosyal seyri hakkında bilgiler verildi.

Araştırmacı  Yazar Enver Şahin Salih Baba ile aynı döneminde yaşamış olan Müezzin Salih ile Salih Baba’nın zaman zaman karıştırıldığını belirterek “ Müezzin Salih ile Salih Baba arkadaştırlar. Tasavvufta Müezzin Salih daha eskidir. Okur yazardır.  Osmanlıca nesih ve sülüs yazılarını çok iyi kullanmaktadır. Piri Sami Hazretlerinin halkasına dahil olup  onun sohbetlerini kaleme almıştır. Ancak Salih Baba ümmidir. Okuması ve yazması yoktur. Böyle bir ortamda müritleri  Piri Sami Hazretlerine ‘Niçin Yunus emrenin şiirlerini okuyoruz. Sizler de şiirler yazın okuyun, bizim dergahimiza ait  şiirler de oluşsun’ demeleri üzerine Onda ne var ki onu bizim Salih’te söyler  dedikten sonra  Salih Baba aralıksız olarak bir rivayete göre iki ay, bir rivayete göre altı ay şiirler söylemiştir. Salih Baba’nın okur yazarlığı olmaması sebebiyle onun söylediği şiirleri Adnan Efendi isimli bir zat kaleme almıştır. Şevkistan adlı kitapta da Muhammet Tahir olarak bahsedilen kişi Adnan efendidir.” Şeklinde konuştu.

Müezzin Salih’in zaman zaman serkeşlik yaptığının bilindiğini, bu yüzden müritleri tarafından Piri Sami Hazretlerine şikayet edildiğini Enver Şahin  “Piri Sami Hazretleri  müritlerine müezzin Salihi getirmelerini söyler. O ise sarhoş hali ile dergaha girmek istemez ve gür sesi ile:

 

Kuleden gel kuleden kuleden

Sesin aldım kuleden kuleden

O senin kaşın gözün

Beni sana kul eden

Aslım kara dağlıdır dağlıdır gel

Başım yâra bağlıdır bağlıdır gel

Açma tabip yaramı

Yâr eliyle bağlıdır

 

Türküsünü söyler. Türkünün ‘kuleden’ sözü ‘kul eden’ olarak söylenmiştir.’ Diyerek türkünün hikayesini anlattı.

Araştırmacı Yazar Enver Şahin  “Şiirleri salih irticalen söylemiş, Adnan Efendi, ve bazı kaynaklarda Adnan Tortumi olarak geçen zat tarafından  şiirler keleme alınmış ve kağıda geçirilmiştir. Bazı kaynaklara göre 142, bazı kaynaklara göre ise 145 şiir Salih Baba’nın divanında yer almıştır. Prof. Dr. Orhan Aktepe’nin hazırlığı kitapta ise Salih Baba’nın  toplam 165 şiiri yer almıştır.” Dedi

           

Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültürevindeki programa çok sayıda akademisyen, yazar ve dinleyici katıldı.

Program sonrasında Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in imzaladığı teşekkür Belgesini Doç. Dr. Adem Can ve hediye edilen kitabı Doç. Dr. Hüsrev Akın Enver Şahin ‘e takdim ettiler.

1000 ADET KARVİZİT 600 TL

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!