Telefon
WhatsApp
Mevsim Geçişlerinde Beslenme Önemli

Diyetisyen Özlem İkinci konu ile ilgili yaptığı konuşmasında, “Sonbaharın geldiği ve havaların soğumaya başladığı mevsim geçiş günlerinde grip, öksürük, bronşit, soğuk algınlıkları gibi kış hastalıklarına yakalanma riski daha fazladır. Ayrıca havanın daha erken kararması ve güneşin etkilerini azaltması ile kişilerde yorgunluk, mutsuzluk, depresif ruh hali oluşabilir. Bu noktada yeterli ve dengeli beslenmek sonbaharı sağlıklı geçirebilmek, hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak için oldukça önemli hale gelmektedir.

DOĞRU BESİN MADDELERİ

Özellikle A,C ve E vitaminleri; selenyum, çinko, magnezyum gibi mineraller ve omage3-9 yağ asitleri yeteri kadar alınmalıdır. Günde ortalama 5-6 porsiyon mevsim sebzesi ve meyvesi tüketilirse gerekli vitamin ve minerallerin çoğu alınmış olur. Omega 3 ve 9 yağ asitleri için ise günlük beslenmemize mutlaka balık, balık yağı, keten tohumu, fındık, ceviz, badem, zeytinyağı eklenmelidir. Ayrıca süt, yoğurt, ayran ve kefir gibi süt grubu besinleri probiyotik ve Ca içerdikleri için günde 2 porsiyon tüketilmelidir. Probiyotikler bağışıklık sisteminin düzenli çalışması, bakterilerden korunma ve besin sindirimi için gereklidir

A vitamini: Domates, havuç, biber, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, brokoli, kayısı, karaciğer, süt, peynir, yumurta,

C vitamini: Greyfurt, portakal, kivi, limon, maydanoz, yeşil sivri biber, karalâhana, brokoli, domates, kuşburnu, tere, roka, ıspanak

E vitamini: Avokado, bitkisel yağlar, soya, yağlı tohumlar, fındık, badem, ceviz, yumurta sarısı,

Selenyum: Yağlı tohumlar, kabuklu yemişler, tavuk, balık, hindi, deniz ürünleri, tahıllar ve yumurta

Çinko: Hindi eti, kırmızı et, tavuk, balık, badem içi, yer fıstığı, kabak çekirdeği, ceviz, yumurta, bezelye

Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar.

YETERLİ SU TÜKETİMİ

Düşen hava sıcaklıkları ile birlikte kişilerin susama hissi ve su tüketimleri azalabilir. Yetersiz su tüketimi baş ağrısı, halsizlik, yorgunluğa neden olabilir. Su gereksinimi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2-2,5 litredir. Yeterli ve düzenli su tüketimi ile birlikte daha dinç ve enerjik hissedilir. Ayrıca mevsim geçişlerinde vücutta oluşabilecek ödemden kurtulmanın en iyi yolu da bol bol su içmektir.

Ek olarak kahve, çay, kola gibi kafein içeren içecekler yerine C vitamini içeren kuşburnu çayı, rezene, yeşil çay, melisa, papatya ve ıhlamur gibi bitki çayları da günde 2 fincan kadar tüketilebilir.

1000 ADET KARVİZİT 600 TL

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!