Telefon
WhatsApp
Kayısı Çekirdeği İlaç Niyetine

Haber: Birol ERGİN

Çekirdekleri alan satıcılar Erzincan genelinde bu yıl kayısıda rekoltenin düşük olmasına rağmen satın aldıkları kayısı çekirdekleri ilaç firmalarına gönderildiğini belirtti.

Kozmetik sanayi başta olmak üzere birçok sektörde kullanılan kayısı çekirdeğinin yurt içi ve yurt dışında rağbet gören bir ürün olduğu biliniyor. Ama en çokta ilaç firmaların gözdesi durumunda. Erzincan genelinde toplanan çekirdekler Malatya’ya ilaç firmalarına gönderilerek burada ülkenin dört bir yanına dağılıyor.

BU SENE KAYISI ÜRETİMİ DÜŞÜŞ OLDU

Buğday Meydanı’nda uzun zamandır bu işle uğrayan Kabil Oruç, Temmuz ayında itibaren çiğitleri topladıklarını belirterek ilaç firmalarına yollayarak bu şekilde dönüşüme katkı sağlıyoruz diyerek konuşmasına şu şekilde devam etti; “kayısı çektirdiklerini bahçesi olan vatandaşlarımız kurutuyor kayısıları çıktıktan sonra. Kuruttukları kayısıların acı çekirdeklerini bize getiriyorlar. Bizlerde aldığımız bu kayısı çekirdeklerini çuvallayarak Malatya’ya ilaç sanayisine gönderiyoruz. Kayısı çekirdeklerinin kilosunu 13 TL civarında alıyoruz. Erzincan genelinde topladığımız kayısı çekirdekleri geçen yıllar 150 – 200 ton civarında olmaktaydı, ama bu yıl kayısı çeşitli nedenlerden dolayı az yetişti bu sebeple bu yıl bu oran daha az olacak” diye konuştu.

Acı kayısı çekirdeğini kullanırken, belirli bir doz aşılmadığı takdirde kanser hücreleri üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtiliyor.

Kayısı çekirdeğinin, kansere olan faydasının düşünülme sebeplerinden birinin amigladin adlı madde olduğu biliniyor. Fakat kayısı çekirdeği fazla tüketildiğinde içeriğindeki amigladin maddesi kişiyi zehirleyebilir. Bu yüzden kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir.

Acı kayısı çekirdeği, antioksidan ve vitaminlerle yüklü bir besin kaynağıdır. Ancak,  yetişkinler ve çocuklar tarafından fazla tüketildiği zaman vücudunuzun sağlığı açısından olumsuz etkiler yaratabilir.

İçeriğinde  A vitamini, magnezyum,  kalsiyum gibi maddeler bulunması nedeniyle cildinize canlılık verir ve cildin nemlenmesine yardımcı olduğu gibi dişlerin daha sağlam olmasına da yardımcı olur.

1000 ADET KARVİZİT 600 TL

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!