Telefon
WhatsApp
Erzincan OSB 17 Ülkeye İhracat Yapıyor

Ulusal ve yerel basın mensuplarının da katıldığı programda, OSB Müdürü Ömer Faruk Nayman, bölgenin ve OSB’nin güncel durumu hakkında açıklamalarda bulunarak, hazırlanan sunumla teknik faaliyetler hakkında bilgi verdi.

 

Müdür Nayman konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu toplantımıza ve davetimize iştirak ettiğinizden dolayı hepiniz ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca bir teşekkür daha etmek istiyorum. Bugüne kadar hepiniz bizim organize sanayi bölgemizin yanında durdunuz. Gerek yapmış olduğunuz haberlerle gerekse vermiş olduğunuz desteklerle bize çok büyük destekleriniz oldu. Bunun için de ayrıca hepinize çok teşekkür ediyorum.

Erzincan organize sanayi gördüğümüz 1980 yılında özel idaresi ve ticaret odasının ortaklığıyla yüzde yüzde 50, yüzde 50 ortaklığıyla kurulmuş, 1990 yılına kadar kurulum çalışmaları devam etmiş, 1990 yılında altyapısına başlanmış, 1992 depremiyle birkaç yıl akamete uğramış, daha sonra 2.001 yılına kadar tüm altyapısı bitirilerek hizmete açılmış.

 

Türkiye'de 133 sicil numarasını almış ve 133 organize sanayi bölgesidir.  Şu anda Türkiye’de 394 tane yakın Organize Sanayi Bölgesi mevcut. Biz 133 numaralı sicil numarasıyla şu anda hizmet vermekteyiz.

Organize sanayi bölgemiz. Müteşebbis heyet ve yönetim kurulu ile yönetilmektedir. Müteşebbis heyet ve yönetim kurulu başkanımız Erzincan valimiz sayın Hamza Aydoğdu’dur. Yönetim kurulu üyelerimiz, vali yardımcımız sayın Mehmet emre Canpolat, Ticaret Odası başkanımız Ahmet Tanoğlu ve organize sanayi bölgemizdeki yatırımcılarımızdan Eyüp Emel Özyiğit ve Arkın Konan'dır.

Organize sanayi bölgemizle ilgili şöyle bir bilgi vereyim, 78 tane faal fabrika var, 26 tane inşaat ruhsatı almış, bunların 9 tanesi inşaata başlamış, diğerleri de inşaata başlamak için şu anda çalışma yapan firmamız var. 13 adette tahsis edilmiş yani. yerini verdiğimiz ve şu anda bu tahsisten sonra inşaat ruhsatını almayı bekleyen firmamız mevcut organize sanayi bölgemizde şu anda 3 bin kişiye yakın bir istihdam mevcut. Bunların bin 600 tanesi erkek, bin 400 tanesi de kadın işçilerimiz ve bunlar şu anda organize sanayi bölgemizde çalışmaktadırlar.

Organize sanayi bölgemizin yönetim şekliyle ilgili bir kısa bilgi vereyim.  Biz 4 bin 562 sayılı kanuna göre işlem yapmakta ve bunun organize sanayi bölgeleri uygulama yönetmeliği, bu kanuna bağlı uygulama yönetmeliği ile iş ve işlem tahsis etmekteyiz.

Organize sanayi bölgemizde şu anda biliyorsunuz markalaşmanın artması ve daha yüksek ölçekte firmaların gelmesi için sayın valimiz Hamza Aydoğdu fiyatta bir yükseltme yaptı. Arsa fiyatlarımızda şu anda istihdam sözü veren firmalara metrekaresi 300 TL gibi bir rakama yer vermekteyiz. Bu hem mevcut yatırımcımızın yerinin değerinin artmasına sebebiyet verdi.

Hem de OSB de böyle daha küçük çaplı şirketlerdense büyük ve orta ölçekli şirketlerin Erzincan’ı tercih etmesinde ve bu büyük ve orta ölçekli firmaların şehrimize gelmesine ön ayak olacak inşallah.

Hedefimiz, organize sanayi bölgemizde kalıcı ve kurumsal firmaları oluşturmak yani böyle küçük ve diyelim ki çok ileriye gidemeyecek istihdamı çok sağlayamayacak firmalardansa büyük ölçekli istihdamı şehrimize çok olacak firmaları OSB’mize kazandırmak istiyoruz.

Organize sanayi bölgemizde firma tahsislerimiz bize başvuru yapıldıktan sonra biz firmalarımızla ilgili bir değerlendirme raporunu yazıyoruz firma eğer il dışından geliyorsa il dışında araştırmasını yapıyoruz. İl içindeyse il içinde araştırmasını yapıyoruz ve yönetim kurulumuzu arz ediyoruz. Yönetim kurulumuzun onayıyla beraber de tahsis işlemi gerçekleştiriliyoruz

Firmalar bizim organize sanayi bölgemizde şunu arz edeyim, üretim yapmak zorunda.  Bizim 197 tane parselimiz sanayi parsel hizmet destek alanı veya da depolaşma gibi bir yerimiz şu anda mevcut değil.  Bizim bütün alanlarımız sanayi parseli olduğu için biz sadece üretim yapacak sadece bir ham maddeyi alıp bir muamele dönüştürecek firmalara yer veriyor.

Bu durum bize şöyle avantajlar sağlıyor, bu tür firmalar istihdamı daha çok öneriyor, daha çok istihdama yer veriyor ve istihdama çok daha yer verdikleri için şehrimize daha çok katkısı olduğunu düşünmüyorum.

Şu anda organize sanayi bölgemizin yüzde 79 dolu vaziyettedir. Sayın valimizin de emriyle şu anda 650 bin  metrekarelik bir alanı daha organize sanayi bölgemizde kazandırmak için valimiz bakanlıkla şu anda iş ve işlemler yürütmek.

Kazandırılacak bu alanların  krokileri çizildi, yeri drone görüntüleri çekildi şu anda fizibilite çalışmasını yapıyoruz.  Bakanlığında eğer izni olursa bu 650 bin metrekarelik yeri de organize sanayi bölgemizde kazandırıp daha da büyümeyi düşünüyoruz.

Şu anda şöyle bir sorun yaşıyoruz, organize sanayi bölgemizdeki 5 bine kadar olan parsellerde yerimiz kalmadı. Bu yerimiz kalmadığından dolayı 5 bin metrekare yer isteyen yatırımcıya yer veremiyoruz.

Biz bu yeni alacağımız yerde 5 bin  metrekarelik ya da en büyüğü 10 bin metrekarelik yerler yapıp bu yerleri başvuru yapan yatırımcılarımıza tahsisi gerçekleştireceğiz.

“ERZİNCAN OSB’DE 17 ÜLKEYE İHRACAT YAPMAKTAYIZ”

Organize sanayi bölgemizde 17 ülkeye ihracat yapmaktayız. Şu anda belki benim vereceğim veriler Türkiye ihracatçılar birliğinin verileriyle örtüşmeyebilir. Bunun nedeni bizim burada üretilen ürünlerin birçoğu Mersin limanında veya da İstanbul firmalarının İstanbul’da gümrükledikleri için Erzincan’ın verilerine girmiyor ama geçen yıl 2023 yılında biz Erzincan Organize Sanayi Bölgesi olarak. 40 milyon 800 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik.  Yani geçmiş yıllara da bakarsak biz bu ihracatımızı artırarak devam ediyoruz.

2022 yılında 39 milyon dolar, 2021 yılında 29 milyon dolar, 2020 yılında 17 milyon dolar, 2019’da yine 17 milyon dolarlık ihracatlarımız vardı. Şu anda tekstil fabrikalarımızın da ihracatlarını yapmasıyla Erzincan’da üretilen bir ürün buradan paketlendiğinde işte Avusturya’daki bir AVM'nin içindeki yerinde açılıyor. Erzincan’da hırsız kilidine kadar Erzincan OSB’mizde yapılıyor ve buradan gidiyor.

Bilindiği üzere bir de Tunay Gıda gibi tüm dünyayı ihracat yapan ve tüm dünyaca tanınan bir meyve suyu fabrikamız var, birde Ortadoğu'ya ihracat yapan bir tencere fabrikamız var, Et Süt Kurumumuz var bütün Türkiye’de ve yine dışarıya ihracat yapan firmalarımız var.

Şu anda organize sanayi bölgemizde bir mesleki teknik eğitim merkezi açtık.  Bu mesleki teknik eğitim merkezimizin şu anda müdürü, müdür yardımcısı ve görevleri atandı. Milli Eğitim tarafından ve şu anda okul kayıtlarına başladı. Ayrıca organize sanayi bölgemizde bir adet anaokulu kurduk. Bu anaokulu da şu anda milli eğitime verildi ve şu anda çalışmalarına devam ediyor.

Ayrıca bir megavatlık bir geç santrali kurduk. Organize sanayi bölgemizde bu hem OSB’nin genel bütçesine bir katkı sağlıyor hem de bizim arıtma tesisimizin elektriğini biz buradan karşılıyoruz. Bunun haricinde şart sahası dediğimiz, bizim elektriği aldığımız TİAŞ’tan aldığımız yerde hatlarımızı yer altına aldık.

Ayrıca organize sanayi bölgesinde yatırımcılarımıza hizmet etmesi için müdürlük olarak bir kepçe aldık oradaki firmaların kepçeyle olan ihtiyaçları olunca biz onu karşılıyoruz.

Buradan belediye başkanımız Bekir Aksun’a bize bir itfaiye verdiği için teşekkür ediyorum. Yani Allah muhafaza herhangi bir yangına ilk müdahaleyi hemen yapabilmemiz adına şimdi şu an orada bir tane itfaiyemizde mevcut.

Toplam yatırımcılarımızın 12 megavata kadar geç santral şu anda mevcut yatırımcılarımız da artık elektriğini kendi üretiyor. Kendi tüketebildiğini zaten kendi tüketiyor fazla ve ürettiği elektriği de te yaşta ülke ekonomisine kazandırıyoruz.

Arıtma tesisimizle ilgili bazı sorunlar yaşıyoruz bu arıtma tesisimizi revize etmek ve kapasitesini artırmakla ilgili sayın valimiz sağ olsun bize 15 milyon liralık bakanlıktan yatırım çıkarttı biz de şu anda bu yatırım programının kapsamında proje ihalesine yaptık. Proje ihalesindeki firma şu anda çalışmalara başlıyor. Bu senenin sonuna kadar inşallah arıtma sistemimiz hem kapasitesini ikiye arttıracak hem de çok daha verimli çalışmaya başlayacak.

Ayrıca içme suyu projemiz var. Şu anda bunu da bakanlıkla görüşüyoruz içme suyu borularımızı yenileyeceğiz kayıp kaçaklarımızı engelleyerek daha sağlıklı hizmet verebilmek için içme suyu hattımızın tamamını yenileyip yatırımcımıza kazandıracağız.

Sosyal tesis alanı yapıyoruz. Şu anda yine sayın valimizin emri ile bir sosyal tesis alanı belirledik.  Orada bulunan yatırımcılarımıza hizmet etmek adına işte lokantaydı.

Şu anda biz Erzincan Binali Yıldırım üniversitesine bir yer verdik ve üniversitemiz organize sanayinin içerisine bir Meslek Yüksek Okulu kuruyor. Şu anda inşaat çizimleri yapıldı, bununla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Ve kısa zamanda da bu Meslek Yüksek Okulunun OSB’de kurulması planlanıyor. Bu okul kurulursa üniversitemizin Organize sanayinin içerisinde bir yeri olmuş olacak ilişkilerimiz daha da iyi olacak artı bizim yatırımcımız için de daha deneyimli stajlara müsait öğrenciler yetişecek.

Tüm OSB ye MOBESE sistemi kuruyoruz. Projenin ihalesini geçen hafta yaptık. Bu proje sonunda OSB’nin tamamını artık izleyebilecek bir MOBESE sistemine kavuşacağız.” Dedi.

1000 ADET KARVİZİT 600 TL

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!