Telefon
WhatsApp
 Erzincan’da 100’ün Üzerinde Kişiye KKKA Tanısı Koyuldu

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) özellikle Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz'in Orta Anadolu'ya komşu illeri başta olmak üzere özellikle Kelkit Vadisi sahasında her yıl birçok vaka görülüyor. Hastalığa Erzincan’ın merkezinde ve ilçelerinin kırsal kesimlerinde de yaygın olarak rastlanırken mayıs ayından bu güne kadar KKKA Hastalığıyla hastaneye giden 3 kişi hayatını kaybetti.

Erzincan’da havaların ısınmaya başladığı mayıs ayından itibaren kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanıyor. Sezon boyunca kentte 3 kişi kene ısırması sonucu hayatını kaybederken, 100’ün üzerinde kişiye KKKA tanısı koyuldu. 

Erzincan Mengücek Gazi Eğitin ve Araştırma Hastanesinde görevli Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, bu artışın eylül ayının sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Erzincan’da mayıs ayından itibaren 134 kişi kene ısırması sonucu KKKA hastalığı sebebiyle hastaneye müracaat etti. Bu hastalardan 103 tanesinin test sonucu pozitif çıkarken 3 kişi kene ısırması sonucu KKKA olarak hayatını kaybetti. Uzmanlar; ateş, halsizlik, eklem ağrıları gibi bulguları ile hastanelere gelen kişilerin araziye çıkıp çıkmadığının yanı sıra çiftçilik yapıp yapmadığını da sorguluyor.

“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını konuşacağız. Bölgemizin ciddi problemi. Normal şartlarda son yıllarda bir artıştan bahsetmiştik. Mayıs ayının ortalarında konuşmuştuk, sezonun ilk başladığı dönemlerde. Son 10-11 yıla baktığımız zaman aslında Erzincan ve çevre illerde daha az hasta takip ediyorduk ama özellikle pandemi ile birlikte son 3 yılda ki artışa dikkat çekmiştik. Bu yıl da yine beklediğimiz gibi çok yüksek rakamlarla gidiyoruz. Güncel durumumuza baktığımız zaman Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak şuan kliniğimiz de toplam 11 tane yatan hastamız var. Yoğun bakımda yatan hastamız yok. Bu döneme baktığımız zaman, dediğim gibi; mayıs ayında konuştuğumuzda 9 tane pozitif hastamız vardı ama şuana kadar, şu tarihe kadar bize başvuran 134 tane şüpheli hasta oldu. Bunların 103 tanesinin test sonucu kesin pozitif çıktı. 100’ün üzerinde bir pozitiflik oranımız var. 5 tane hastamızın henüz sonucu çıkmadı, klinikte yatıyor ama 100’ün üzerinde pozitifliğimiz var. Maalesef 3 tane vatandaşımız da hayatını kaybetti bu dönem boyunca. Bir tanesi yoğun bakıma alınmıştı, yaşlı bir hastamızdı ama diğer 2 hastamız daha genç yaşlardaydı. Bu 3 vatandaşımızı maalesef hastalık nedeniyle kaybettik. Bu yıl da halen sezon bitmedi, başvurular yoğun bir şekilde devam ediyor.

 

KENELERE DİKKAT DİYORUZ

 

Kırım Kongo kanamalı ateşi ile ilgili sürekli uyarılarda bulunuyoruz. İşte kenelere dikkat diyoruz. Özellikte bu sezonlara baktığımız kadarıyla hastalar keneleri fark etmeyebiliyor. Bakın hastaların yarısı kene yapışması nedeniyle rahatsızlanınca başvuruyor. Ama birçoğu fark etmeyebiliyor. Onun sebeplerine değinmiştik. Kene yapıştığı zaman, ısırdığı zaman, tutunduğu zaman ağrı duyusu olmuyor, fark etmeye biliyorlar veya keneler dışında da yine hasta hayvanlarda insanlara geçiş yaptığını biliyoruz.

 

KENELER ÇOĞUNLUKLA BULAŞTIRICI OLABİLİYOR

 

Özellikle bir diğer önemli nokta belki her konuşmamızda açıklamamız da dile getirdik. Kene kırma olayına sürekli dikkat çekiyoruz. Bu sene de bakın dün taburcu ettiğimiz hasta taburcu olurken itiraf etti,  Hayvanın üzerinden o işte siyah kene, inek kenesi diyorlar, koyun kellesi biz bunların ayırt etmiyoruz. Keneler çoğunlukla bulaştırıcı olabiliyor. Vatandaş bunlar şimdiye kadar zararsızdı diyor haklı olarak, kendi eliyle keneleri bir şekilde alarak ezip atma olayı var veya koparma olayı var. Özellikle buna dikkat çekmek istiyorum.

 

FARKLI BELİRTİLER GÖSTERİYOR

 

Hastalık belirtileri çoğu hastada ateş, üşüme, titremenin eşlik ettiği bir soğuk algınlığı şeklinde ani başlar. Çoğu hastada halsizlik, şiddetli kas eklem ağrıları olur. Bazen bulantı/kusma, ishal ve vücutta döküntü vb. olabilir. Riskli bölgelerde yaşayan ve hastalık belirtileri olan bazı kişilerde kene ısırık öyküsü olmayabiliyor. Bizim takip ettiğimiz ve kesin tanı koyduğumuz hastaların neredeyse yarısında kene ısırma öyküsü yoktu. Bu durum başlıca şu şekilde açıklanabilir; bu kişileri kene ısırmış ancak kişi fark etmemiş olabilir. Bir diğer neden ise, hastalık kene dışında bazı hayvanların kan ve salgılarında olabilmektedir. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar hastalığa yakalanabiliyor. Ancak hastalık bu hayvanları öldürmüyor ve insanlara bulaş açısından bir kaynak oluşturuyor. Yani riskli bölgeden başvuran hastalarda yukarıda sayılan belirtiler varsa hastanın basit tam kan tetkikleri yol gösterici olabiliyor.

1000 ADET KARVİZİT 600 TL

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!