Telefon
WhatsApp
Diş Çürükleri İhmal Edilmemeli

Diş ve diş eti sağlığının korunabilmesi, diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesi için düzenli ağız bakımı ve hassasiyet gerektiğini belirten Çetin, “Ağız bakımının yetersiz olduğu durumlarda ağızda ve diş yüzeylerinde bakteri plakları oluşabilir. Bakteri plakları düzenli diş fırçalama ile sürekli temizlenmediği takdirde dişlerde asidik ortam oluşturarak diş minesinin aşınmasına ve dentin tabakasının zarar görmesine neden olur. Dişlerin çiğneme yüzeylerinde ve ön yüzlerinde oluşan çürükler gözle görülebilir. Fakat diş aralarında, arka kısımlarda ve üst çenedeki dişlerde oluşan çürükler düzenli diş muayenesi yaptırmayan bireylerde çürüğün ilerleyerek ağrıya neden olmasına kadar fark edilemeyebilir. Bu gibi durumların önlenebilmesi ve diş çürüklerinin başlangıç aşamasında tespit edilerek tedavi edilmesi için en az altı ayda bir rutin diş hekimi muayenesinden geçilmelidir.

 

İnsanlarımızın genellikle çürük tedavilerinde erteleme eğiliminde olduklarını söyleyen Çetin, bunun sebebi çürük oluşumu başladığında değil çürüklerin ağrı yapmaya başlamasından sonra tedaviye tercih etmeleri.  Doğrusu diş kontrollerini düzenli yaptırmak ve çürük oluşmaya başladığında tedavi ettirmek önemli” dedi.

 

Dişler, ağız boşluğunda yer alan ve sindirime yardımcı olan kemiklerdir. Diş çürükleri, dişlerin sert yüzeylerinde bulunan küçük açıklıklara veya boşluklara (kavite) dönüşmüş kalıcı hasarlardır. Bu hasara neden olan asidik ortam, ağızdaki bakterilerin şeker içeren besin artıklarından asit üretmesinden kaynaklı olarak oluşur.

 

YAYGIN GÖRÜLEN DİŞ ÇÜRÜĞÜ BELİRTİLERİ

 

Nedensiz şekilde ortaya çıkan diş ağrısı, Dişlerde hassasiyet, Şekerli besinlerin, soğuk veya sıcak içeceklerin tüketimi sırasında ağrı veya hassasiyet oluşumu, Dişlerde gözle görülebilir renk değişimi, lekelenme ve çukur oluşumu, Çiğneme, ısırma gibi baskı oluşturan hareketler sırasında ağrı hissetme, Ağızda kötü koku,

 

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NEDENLERİ

 

Gazlı içeriklerin fazla tüketimi,

Dişlerin doğru ve etkili şekilde fırçalanmaması, diş ipi kullanmama, dil temizliğinin yapılmaması, Ağız kuruluğu, Reflü hastalığı ve Yeterli miktarda florür almamak

 

Bunlara ek olarak diş taşları da diş çürüklerinin önemli nedenlerinden bir tanesidir. Tartar olarak adlandırılan diş taşları, bakteri plaklarının fırçalama ile dişten uzaklaştırılmasını zorlaştırarak bakteriler için bir kalkan oluşturur. Tartarların altında kalan bakteri plakları dişe hızla zarar verir ve çürümeye yol açar. Bakteri plaklarının temizlenmeyerek taşlaşması sonucunda diş taşları oluşur. Aynı zamanda ağız bakımına özen gösteren bireylerde dahi tükürük sıvısı ve çeşitli minerallerin, bakterilerin birleşimi ile tartarlar oluşabilir. Bu nedenle düzenli diş hekimi muayenesine ek olarak diş taşı temizliği de hekimin önerdiği aralıklarla yaptırılmalıdır.

 

Diş çürüklerinin zamanında teşhis edilerek tedavi edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Tedavi edilmeyerek ilerleyen diş çürüklerinde sürekli diş ağrısı, iltihaplanma, diş kırılması, beslenme ve çiğneme güçlüğü, kan dolaşımına ulaşarak sepsise kadar ilerleyebilen ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle diş hekimi muayeneleri ertelenmemelidir”

 

 

1000 ADET KARVİZİT 600 TL

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!