Telefon
WhatsApp
Başbağlar, Yaşadıkları Acıyı Unutamıyor

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde çeyrek asır önce teröristlerce kurşuna dizilerek ve yakılarak öldürülen 33 sivilin yakınları, Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil katliamlarından biri olan "Başbağlar Katliamında yaşadıkları acıyı unutamıyor.

Başbağlar köyü meydanındaki Kültür Evi önünde düzenlenen anma töreni, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunması ve Şehitler için dualar edilmesiyle devam eden törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj okundu.

 

Daha sonra Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar, 29 yıl önce yaşananlardan ötürü başta Başbağlar şehitleri olmak üzere ülkemizde yaşanan tüm faili meçhul davalarda adaletin tecelli etmesini isteyerek; “Yaşanan acılara rağmen 'vatan sevgisi imandandır' düsturu ile vatanımız, bayrağımız ve dinimiz için şehadete yürüyen aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz." dedi.

 

Daha sonra konuşmasını yapan Erzincan belediye Başkanı Bekir Aksun, “Bizler bugün burada bundan 29 yıl önce hain terör Örgütü’nün alçakça, yapmış olduğu katliamın seneyi-i devriyesinde bir nebze olsun acılarınızı paylaşmak, sizlerle hemhal olmak, gönül birliğimizi perçinlemek için buradayız. Sizlerin arasında olmaktan, bu mukaddes yerde bulunmaktan onur ve gurur duymaktayız.  Aslında iki duyguyu burada birlikte yaşıyoruz. O günü hatırladıkça üzülüyoruz, çünkü yaşadığınız acının tarifi olmadığını biliyor ve şehitlerimizin acısını dün gibi yüreğimizde hissediyoruz. Fakat sizlerin bu dik duruşunu, vakarını gördükçe de gururlanıyoruz. Sizlerin vatana, millete, bayrağa, ezana olan sevginiz ve sadakatiniz bize güç veriyor. Ezan saati katliam planlayanlar kadın, erkek, çocuk ayırt etmeden, savunmasız vatandaşlarımızı kahpece kurşuna dizenler, evlerimizi ateşe verenler 33 vatandaşımızı şehit etmiş, 30 kadını dul,100'e yakın evladımızı yetim bırakmıştır. Ama unutmasınlar ki! Geride kalanlar bize önce Allah'ın, sonra şehitlerimizin emaneti, başımızın tacıdır.

Hain terör örgütü ne yaparsa yapsın, bizleri asla yıldıramaz. Kardeşliğimize zeval getiremez. Biz dün olduğu gibi bugünde hep birlikte, aynı ülkü ve idealler ile buradayız ve ebediyette kadar da burada olacağız Allahın izniyle. Erzincan’ımız ve Son Yurdumuz Türkiye üzerinde hain planları olanlar emellerine asla ulaşamayacaktır.

 

Buradan emperyalist güçlerin maşalarına sesleniyorum; Unutmayınız ki Biz Yüce Türk Milleti’nin fertleri olarak bir kilimin desenleriyiz. Doğulusu batılısı, güneylisi kuzeylisi, Alevlisi sunisi, kürdü, lazı ile biriz ve beraberiz. Bizim farklılıklarımız zenginliklerimizdir.

Milletçe şiarımız’’Ayrılıkta azap, birlikte rahmet vardır’’ hadis-i şerifidir.

;

İhtiyacımız olan tek şey birliğimizdir. Rahmetli Gaspıralının’da dediği gibi ‘’Dilde,Fikirde ve işte birlik olacağız.‘’ Hiç bir emperyal gücün aramıza nifak tohumu atmasına fırsat vermeyeceğiz.

Bizler sevgi tohumlarını ekeceğiz, her gönülde yeşerecek ve sevgi toplayacağız. Üstad bir ifadesinde; ‘’Sevdiğini belli et, gizlemek başlarına fırsat vermektir.’ Diyor ’ Kimseye fırsat vermeyeceğiz biz seveceğiz ve 85 milyonun kardeşliğini koruyacağız. Erzincan Kardeşliğin şehridir. Biliniz ki; Devletimiz büyük kararlılıkla terörle mücadelesine devam etmektedir. Hain terör örgütlerinin muhakkak kökü kazınacak, ülkemiz ve yüce milletimiz bu terör belasından mutlaka kurtarılacaktır. Tarihin her döneminde Bu topraklarda özgürce yaşamanın bedeli ya kan ya gözyaşı olmuştur. Bizi birbirimize bağlayanda bu acıları paylaşmak, sevgi dilini hakim kılmaktır. Zaten başka da bir millet yoktur ki evladını toprağa verdiğinde ‘Vatan Sağ olsun’ diyebilsin. İşte bizi ayakta tutan ruh da budur. Başbağlar’da yaşanan acı ülkemizin her köşesinde, gönül coğrafyamızda, Türk İslam dünyasında hüzne sebep olmuş, terör lanetlenmiş, şehitlerimiz rahmetle yad edilmiştir. Bizlerde bugün bu acıyı ilk günkü gibi iliklerimize kadar hissediyor, acılarınızı paylaşıyor, bize bu acıyı yaşatan emperyalist güçleri ve işbirlikçilerini şiddetle protesto ediyor ve lanetliyorum. Biz büyük bir aileyiz, Biz Necip Türk Milletiyiz. Buradan ülkemizin her bölgesindeki vatandaşlarımıza ifade etmek isterim ki;

Madımak da yanan can ile Başbağlar da akan kan biziz.

Yanan canda bizimdir, akan kanda. Sözlerime sön verirken tüm şehitlerimizi rahmet, minnet, şükranla anıyor; ailelerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum! Rabbim Yüce Türk Milletine bir daha böyle acılar yaşatmasın diyor hepinizi saygıyla selamlıyorum”

Ne Mutlu Türk’üm diyene” ifadelerine yer verdi.

 

Ardından konuşmasını yapan AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, “Acısıyla adeta kapanmayan bir yara; kalbimizde dinmeyen bir sızı olan Başbağlar katliamının 29.yıl dönümünde tüm şehitlerimize Cenab-ı Allahtan rahmet, kederli ailelerine sabır ve sıhhat diliyorum. Elim hadisenin ardından geçen 29 yılda hem kendi hayatlarımızda hem de dünyada çok şey değişti. Fakat birçoğumuz için 5 Temmuz 1993 acısıyla adeta dün gibi. Hain emeller doğrultusunda kardeşliğimize yöneltilen saldırıyı hafızamızda taze tutuyoruz.

 

5Temmuz 1993’te ölüm şuurunu kaybetmiş bir canavar gibi insanların üzerine geldi. Yeryüzünde savaşlarda dahi aczin en muhterem hali kabul edilen kadın yaşlı çocuk bile ayırt edilmedi. Başbağlar köyümüzün kıymetli muhtarı Gazi Ali Akarpınar, 29 yıl geçmesine rağmen menfur saldırıyı, sanki dün yaşanmış gibi içindeki öfke ve hüzünle karışık titreyen sesiyle anlattı. Bu saldırının Madımak katliamından 3 gün sonra yapılmış olması sebebi ise kurşunun aslında kadim kardeşliğimize sıkıldığının ayan beyan bir delilidir. Ve aynı zamanda kardeşlik yelpazemizin birer renkleri olan farklılıklarımızın aslında hainlerce de hiç ayırt edilmediğinin bir kanıtıdır. Ancak saldırıdan hemen sonra insanımız gösterdiği birlik ve beraberlik arzusu ile hain planları hamd olsun akim bırakmıştır. Zaman göstermiştir ki cenazelerimizden bile yayılan kardeşlik türküleri tüm memleketimizi sarıp kuşatmıştır.

 

Bu vesileyle dünyaya kardeşliği birlik ve beraberliği tüm hain planlara rağmen öğreten, alevisiyle, sunnisiyle, Türküyle, kürdüyle bir milletin ferdi olmaktan gurur duyduğumu huzurlarınızda ifade etmek isterim. Evet terörün hedefi o gün Erzincan üzerinden tüm Türkiye idi. Ancak Erzincanlı hemşerilerimiz irfanı ile o planı adeta kaynağında akamete uğratmıştır. Acısını kederini sinesine gömerek millete oynanan bir planı adeta kanını canını harç ederek durdurmuştur. Erzincan’ımız, Merhum Akif’in “şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda” sözlerinin vücut bulmuş halidir. Toprağı adeta şehitle yoğrulmuş Erzincan’ımız gaziler şehri ve sarsılmaz irkilmez bir kahramanlar otağıdır. Başbağlarda,Sivas’ta,Çorumda, Kahramanmaraş’ta katledilen vatan evlatlarının anaları bizim anamızdır. Her bir ferdiyle Mehmetçik olan milletimiz bu topraklarda teröre asla geçit vermeyecektir.

 

Birlik beraberlik için verdiğimiz şehitler her zaman kardeşliğimizi güçlendirmiştir. Biz bir milletiz ki canımızı verirken dahi binlerce yıllık kardeşlik anıtımıza bir tuğla koymuşuzdur.

İşte tüm bunlar ışığında, şunu kesinlikle bilmeliyiz ki başka bir Türkiye yok başka bir vatan yok. Hem bizler için hem de dünyadaki tüm mazlumlar için Türkiye bir umuttur. Birbirimize kenetleneceğiz, sarılacağız ve birbirimizi daha da çok seveceğiz. Bizi aslında tek millet gören fakat farklılıklarımızı bizlere çatışma sebebi olarak gösteren hain odaklara karşı bir ve beraber olacağız. Bugün gelinen noktada milletimiz muazzam bir çaba ile büyük bir birlik ve kardeşlik mücadelesi koymuştur ortaya. Cumhurbaşkanımız, Liderimiz Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde devletimiz tek millet olma şuurunun da verdiği güçle bu hain saldırıyı yapanların ve arkasındaki odakların inlerine girmiş en ağır darbeyi vurmuştur. Katliamdan sonra bu bölgeye yapılan hizmetler dolayısıyla Cumhurbaşkanımız. Recep Tayyip Erdoğan ve de bu toprakların evladı Genel Başkan Vekilimiz Binali Yıldırım’a Erzincan Halkı adına şükranlarımı sunuyorum. Katliamın gerçekleştiği günden bugüne Güzel Başbağlar’ımıza mazlumların acısını paylaştılar. Geriye kalan hüzünlü ailelere, yüzlerce yetim kalan çocuklarımıza sahip çıktılar, köyün yeniden hayata bağlanması, yenilenmesi, yaraların sarılması için büyük gayret gösterdiler.

 

DEVLETİN ŞEFKAT ELİNİ MAZLUM İNSANIMIZIN ÜZERİNDEN HİÇ ÇEKMEDİLER.

 

Yine bu anlayışın neticesiyle geçtiğimiz yıl başlatılmış olan projemizle ilgili de bilgilendirme yapmak isterim.

 

1.etabı geçtiğimiz yıl tamamlanan Erzincan Kemaliye, Başbağlar güvenlik yolu projemizin yüzde 72’lik kısmı tamamlanmıştır. Bu iş kapsamında tehlikeli olan yüksek eğimli, keskin virajlı ve heyelan riski olan kısımlar da düzeltilerek yol güvenliği en üst seviyede sağlanmıştır. Bu yıl içerisinde tamamlanacak olan projemiz güzel Başbağlarımıza ve çevre köylerin hayatına büyük katkılar sunacaktır.

 

Ben bu duygu ve düşüncelerle; Bir daha böyle acılar yaşamamak dileğiyle Başbağlar şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum Mekânları Cennet-i Ala olsun, nur içinde yatsınlar.

Kederli Ailelerine sağlıklı ömürler diliyor, Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

 

Törende son olarak konuşan Erzincan Valisi Mehmet Makas, Başbağlar'da yaşanan katliamın birlik ve beraberliğimize yapılan bir saldırı olduğuna vurgu yaparak; "Bizim milletimiz Atatürk’ün tarifinde, 'Ne mutlu Türk'üm diyene' şiarıyla hareket edip, kendini Türk hissedebilen milletimiz tarihin hiçbir safhasında Ergenekon’dan Adriyatik'e kadar, üç kıtada at koşturduğu dönem dahil ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi dahil, hiçbir zaman zulmetmemiş bir millettir. Madımak'ta canlarımıza kıyan yüreklerimizi yakan kim ise, Başbağlar'da kurşunu sıkan ve içimizi kanatan kim ise bu milletin ferdi olmaz, olamaz. Çünkü bu milletin fertleri hiçbir zaman mazluma silah çekmemiştir. Mesele vatan, millet olmadığı müddetçe silah çekmemiş, cana kıymamış, hak hukuk olmadığı müddetçe böyle bir hareket içine girmemiştir. Allah bir daha milletimize böylesine acılar yaşatmasın diyerek, vatanımızın hiç bir zaman bölünmeyeceğini Aziz Şehitlerimizin unutulmayacağını belirterek, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diledi.

 

Konuşmaların ardından köyde bulunan Şehitlik anıtında duaların yapılmasından sonra, Başpınar Köyü’nde bulunan Şehitliğe geçen Vali Makas ve beraberindeki protokol mensupları ile vatandaşlar, burada Başbağlar Şehitlerimizin mezarlarına karanfiller bırakarak dualar ettiler.

 

Törene, ValiMehmet Makas, 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, 3’üncü Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Davut Ala, Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, İstanbul Bölge Adalet Mahkemesi 12. Ceza Dairesi Başkanı Abdulgafar Korkmaz, İstanbul Vali Yardımcısı Yaşar Aksanyar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Hüsamettin Erol, Erzincan İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Erzincan 26. Dönem milletvekili Sebahattin Karakelle, çevre ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve vatandaşlar katıldı..

1000 ADET KARVİZİT 600 TL

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!