ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ EĞİTİM SPOR ARŞİV KÜNYE ILETISIM
17.10.2017 Erzincan'da     -    17.10.2017 "Her ay bir yaşlıyı sevindir" kampanyası     -    17.10.2017  Dünya Gıda Günü Kutlanıyor     -    17.10.2017 24Erzincan spor 3 attı 3 aldı     -    17.10.2017 Erzincan İl Müftülüğünden Sabah Namazı Buluşmaları     -    17.10.2017 Proje Kapsamında Edirne'ye Giden Öğrenciler     -    17.10.2017 Bilişim Teknolojileri Dersi-Kodlama İçerik     -    17.10.2017 Erzincanlı Sanatçıya Büyük onur     -    17.10.2017  Erzincan'da Amatör Spor Haftası tamamlandı     -    17.10.2017 Başkan Dülger'den Vali Aslantaş'a teşekkür plaketi     -    17.10.2017 Meteorolojiden kuvvetli rüzgar uyarısı     -    17.10.2017 Uzmanından Kış Öncesi Kombi ve Petek Bakımı     -    17.10.2017  Kışın Habercisi Kestane Akşamların Vazgeçilmezi     -    17.10.2017 Ekinci; Fizik Tedavi 7'den 70'e Herkesi Kapsıyor     -    16.10.2017 İHALE İLANI     -    16.10.2017 Sene Başı Okul Müdürleri Kurul Toplantısı Yapıldı     -    16.10.2017  Kaçakların İstanbul hayali Erzincan'da son buldu     -    16.10.2017 İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Servis araçlarına     -    16.10.2017 Erzincan'da trafik kazası: 4 yaralı     -    16.10.2017  Erzincan Belediyesi Çocuk Korosundan Barış Manço     -    16.10.2017 Üzümlü AK Parti'de Karatepe Dönemi Sona Eriyor     -    16.10.2017 1. Amatör küme Maçları start aldı     -    16.10.2017 Armut ağacı çiçek açtı     -    16.10.2017 Türkiye'de Nüfusun Yüzde 29'u Kız Çocuklarından     -    14.10.2017 İçme Suyu Şebekesi Yenileme Çalışmaları Tamamlandı     -    14.10.2017  "İhtiyar delikanlılar" gözünü kupaya dikti     -    14.10.2017 Gün; Veliler ve Öğrenciler İmam Hatip     -    14.10.2017  Başbakan Binali Yıldırım memleketinde aşure ikram     -    14.10.2017 İlter; Kan Bağışı Önemli     -   
Dağ Sarımsağı büyük ilgi görüyor

Dağlık alanlarda yetişen, şifa deposu olarak bilinen ve yemeklere ayrı bir lezzet katan dağ sarımsağı özellikle ilçe ve köylerde satılıyor.

Dağlık alanlarda yetişen, şifa deposu olarak bilinen ve yemeklere ayrı bir lezzet katan dağ sarımsağı özellikle ilçe ve köylerde satılıyor. Kilosu 30 TL’yi bulan dağ sarımsağı Erzincan’ın Munzur dağları yükseltilerinde köylüler tarafından toplanarak, satışa sunuluyor.

            Kemah ilçesinde ikamet eden ve geçiminin büyük bir kısmını dağlık alanlar da topladığı bitkiler ile sağlayan Celil Göker, dağ sarımsağı sezonunun başladığını ve Munzur dağının yüksek bölgelerinde topladığı sarımsağı, kilosu 30 TL’den satıyor. Celil Göker, dağ sarımsağının birçok hastalığa da iyi geldiğini söyledi. Göker, “Tunceli ve Erzincan sınırında olan dağlardan günde 10 ile 15 kilo dağ sarımsağı toplayarak bunları satıyorum. Kilosu 30 TL den müşteri buluyor. Birçok hastalığa da iyi geliyor. Dağ sarımsağı bir şifa deposu. Toplaması çok zahmetli. Temmuz ve Ağustos aylarında topluyoruz. Daha sonra yeşil kısmı kuruduğu için dağlık arazide bulması ve toplaması çok zor.” açıklamasında bulundu.

DAĞ SARIMSAĞININ ÖZELLİKLERİ

Dağ sarımsağı sert ve keskin kokusu, acı tadıyla bazı yiyeceklerimize benzersiz bir çeşni ve lezzet katması amacıyla kullanılan Sarımsağı veren bitki Zambakgillerdendir. Anayurdu Asya kıtası olan sarımsak, ülkemizde bol bol yetiştirilip tüketilmektedir. Dağ Sarımsağı dünyada sadece Tunceli ve Erzincan’da özellikle Munzur dağları eteklerinde yer alan bölgelerde bulunan endemik bir bitki türüdür.

Dağ Sarımsağı, tek dişli üzerinde ki kabukları arasında küçük diş oluşumları bulunan, bilinen sarımsak aromasına sahip diğerinden farklı olarak çiçeklenip tohum verebilen bir türdür. Tek dişli olması, kabuk sayısının kültür sarımsağın dan az (1-2 Adet) olması ve başların 18-20 cm'de uzun süre saklana bilmesi gibi özellikleri edeniyle tüketim amacıyla olduğu gibi, endüstride de kullanım şansı bulunmaktadır. Yörede de dağlardan toplanarak "Kaya Sarımsağı" adı altında satılmakta ve ticari mal olaraktan kullanılmaktadır. Baş üzerinde kuruduğunda sarı renk alan kalın ve sert özellikte koruyucu kabuk, bu kabuğun üzerinde ise 1-2 adet beyaz renkte ince yapılı kabuk bulunmaktadır. Bu ince kabuklar arasında sayıları 1-4 arasında değişen soğancıklar vardır. Başın iriliği yetişme şartlarına bağlı olarak 80 grama ulaşabilir. Ortalama irilik 10-30 gramdır. Kültür şartlarında çapı 5-6 cm olan soğanlar elde edilebilir. Baştan kabuğun ayrılışı kolaydır. Yetişme dönemi uzundur. Arkeolojik kayıtlardan, tarihin ilk çağlarında Sümerlerin, Sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları anlaşılırken, eski Mısırlıların da sarımsağı yedikleri ve ilaç olarak kullandıkları belirtiliyor.

SARIMSAĞIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Sarımsak, bedenin bağışıklık sistemini uyarır, yani antibiyotiklere benzer etkiler yaparak bedendeki enfeksiyonlara karşı savaşır: Bu bağlamda nezle, soğuk algınlığı, uçuk; mide, bağırsak ve mantar iltihapları, Arpacık gibi bakteri, virüs ve mantarların oluşturduğu enfeksiyonlar sayılabilir. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür: Yapılan araştırmalar, Günde iki diş sarımsak yiyen kişilerin kolesterol düzeyinde, kısa dönemde % 10'luk düşüşlerin gerçekleştiğini ortaya koymuştur. .Sarımsak, kanı sulandırır ve kan dolaşımını hızlandırır: Bu sayede sarımsak, kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarını önler. .Yüksek tansiyonu düşürür: Araştırmalar, makul düzeyde sarımsak alımının bile bu etkiyi sağladığını göstermektedir. Sarımsak, kan şekerinin düzeyini düşürür: Bu sayede bazı şeker hastalarına sarımsak yemenin iyi geldiği yapılan bilimsel araştırmalarla saptanmıştır. Bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır. Yapılan araştırmalarda sarımsak tüketen kişilerde, özellikle Mide Kanserine yakalanma tehlikesinin azaldığı belirlenmiştir. .Sarımsak kronik bronşiti önler, etkisini azaltır. Balgam, idrar, safra ve Gaz söktürücüdür. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.



Haberin Ekleniş Tarihi :13.08.2014    Kaynak :

Bu haber toplam 9317 defa okunmuştur.

Yorumlar

          ANKETLER
          SON DAKİKA

            E-HABER BÜLTENİ



            EN ÇOK OKUNANLAR



            GALERİDEN VİDEOLAR


            SİTE İÇİ ARAMAM



            ERZİNCAN HAVA DURUMU

Yec Web Tasarım ve Yazılım